Smaczne ciastka owsiane

Chyba każdy z nas lubi czasem zjeść coś słodkiego, co poprawi mu nastrój. Przeważnie jemy batoniki, wafelki, ciasta i ciasteczka, ale nie zawsze są one dobrej jakości. Jeżeli już chcemy coś słodkiego, to najlepiej wybierać zdrowe słodycze.

Jak smakują ciasteczka owsiane?

ciastka owsiane bez mąkiPrzeważnie chcąc zjeść coś dobrego i zdrowego, to trzeba to samodzielnie przygotować, bo tylko wtedy mamy pewność co do użytych składników. Ciasteczka są wyrobem, który każdy lubi i są też szybkie oraz proste w przygotowaniu. Najpopularniejsze są kruche z cukrem, które pamiętamy z dzieciństwa, ale można je zrobić w zdrowszej wersji niż z klasycznej mąki pszennej. Ciastka owsiane bez mąki są idealną propozycją dla osób na diecie, nietolerujących glutenu czy pragnących zjeść coś słodkiego i smacznego. Mąka owsiana powstaje przez zmielenie płatków owsianych, więc każdy z nas może ją sobie przygotować w domu przy pomocy młynka lub blendera. Wykonanie takich ciastek zajmuje kilka chwil. Wystarczy mieć porcję mąki owsianej, jajko, masło i jakiś słód, na przykład cukier biały, brązowy, trzcinowy lub miód. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wrzucamy je do miski i ugniatamy ciasto na gładką masę. Następnie należy rozwałkować na odpowiednią grubość i wykrawać ciasteczka. Można też formować kuleczki, które na blaszce do pieczenia wystarczy lekko spłaszczyć. Tak przygotowane ciasteczka należy piec przez około dziesięć minut w stu osiemdziesięciu stopniach Celsjusza. Po wyjęciu, wystudzić i można przystąpić do degustacji.

Jak widać, wykonanie ciastek owsianych jest banalnie proste i każdy sobie z nimi poradzi. Mąka owsiana jest bardzo zdrowa i jest świetnym zamiennikiem mąki pszennej. Do ciastek można dodać bakalie, aby miały bardziej wyrazisty smak.