Szkło w lokalach gastronomicznych

W każdym lokalu gastronomicznym potrzebne jest jakieś szkło. Musi się w nim znaleźć przykładowo komplet szklanek czy też kieliszków do wina. W restauracjach bardzo często przydatne są również szklane dzbanki, w których serwuje się świeże soki bądź też lemoniadę.

Jakie szkło powinno być w restauracji?

szkło dla gastronomiiWybór szkła do gastronomii, oczywiście nie jest łatwy. Dlaczego? Ponieważ takie szkło musi spełniać konkretne wymagania. Przede wszystkim musi być odpowiednio grube. Do restauracji przychodzą różne osoby, w tym również i dzieci. Czasem biegają, nie mają również takiej koordynacji jak osoby dorosłe. Nie trudno jest zatem o to, by zbiły coś strącając to przypadkiem ze stołu. Takie sytuacje oczywiście zdarzają się również osobom dorosłym. Dlatego tak niezwykle ważne jest to, by w restauracjach szkło było grube. Wówczas nie tak łatwo jest je potłuc i restauracja nie jest cały czas stratna podczas takich właśnie sytuacji. Szkło musi być również na tyle mocne i odporne, by wytrzymywało ciągłe mycie w zmywarce. W gastronomii naprawdę wiele się dzieje. Nie zawsze zatem może być osoba odpowiedzialna za mycie naczyń. Dlatego coraz częściej w restauracjach są zmywarki. W takiej zmywarce nie każde szkło może być myte dlatego kupując szkło dla gastronomii należy zwrócić uwagę na to, czy akurat ono nadaje się właśnie do takich zabiegów. Oczywiście w wielu sklepach zaopatrzenie jest typowo nastawione właśnie na restauracje dlatego bez trudu można tam znaleźć szkło, które się do niej nadaje.

Obecnie w restauracjach mamy bardzo różnorodne szkło. Choć jego wzornictwo może być jednak odmienne, część jest wspólna. Takie szkło jest grube i można je myć w zmywarce. Jest odporne na wszystko to co w gastronomii dzieje się na co dzień, a zatem jest wytrzymałe.