O cukrze z brzozy i jego zastosowaniu

Na rynku pojawia się coraz więcej zastępczych substancji dla tradycyjnego cukru. W jaki sposób wpływają one na nasz organizm? Czym różnią się od tradycyjnego cukru? Czy takie substancje są drogie? Jakie cechy posiada coraz popularniejszy ksylitol?

Ksylitol, cukier z brzozy i jego właściwości

ksylitol fiński 1kgZe względu na wzrost zachorowań na cukrzycę, coraz częściej zaczyna się zwracać w stronę medycyny naturalnej, by wspomagać pracę organizmu. Jednym z coraz popularniejszych środków jest ksylitol. Nazywany cukrem z brzozy, posiada o 14 razy mniejszy indeks glikemiczny od tradycyjnego cukru z buraka. Czy faktycznie pochodzi z brzozy? Prawdą jest, że dawniej używano do jego produkcji kory z tego drzewa, ale obecnie korzysta się przede wszystkim z uprawy kukurydzy. Ile kosztuje? W zależności od konkretnego rodzaju, jego cena wynosi od kilkunastu złotych do kilkudziesięciu. Jeśli chodzi o częsty wybór konsumentów, to popularnością cieszy się ksylitol fiński 1kg .Trzeba przyznać, że posiada bardzo wiele pozytywnych właściwości dla organizmu. Podstawową jest, że bardzo powoli podnosi ilość glukozy w naszej krwi, a także jest prawie o 50% mniej kaloryczny, niż standardowy cukier. Właśnie z tych powodów, cieszy się coraz większą popularnością wśród osób, które mają problemy z przyswajaniem cukru z buraków. Poza tym, specjaliści często polecają ksylitol ludziom cierpiącym na nadwagę. Jego ważną właściwością jest, że działa bakteriobójczo, przez co poprawia ogólną odporność organizmu. Ponadto, w niektórych krajach używa się go do leczenia zapaleń dziąseł i próchnicy.

Jest też bardzo skuteczny w przypadkach, gdy ludzie mają znaczne problemy z grzybicami, bo jego stałe zażywanie pomaga w tego typu przypadłościach. Ważne jest, żeby przed stosowaniem zapoznać się z konkretnym działaniem substancji na nasz organizm, konsultując się ze specjalistami. Każda substancja może trochę inaczej na nas działać, więc lepiej zachować zdrowy rozsądek.